skip to Main Content
The Bidadari 2014 – Konvensyen Wanita Terbesar

 

Pada 30hb dan 31hb ogos yang lalu, alhamdulillah Hn diberi kesempatan untuk mengikuti program ilmu The Bidadari tentang konvensyen wanita terbesar di PICC, Putrajaya yang rata-rata speaker dalam program ilmu ni sangat-sangat Hn kagumi. Untuk menjadi seorang muslimah, isteri dan ibu yang lebih baik lagi pada masa depan InsyaAllah.

The bidadari

Program The bidadari merupakan program terbesar yang diadakan khusus untuk wanita yang bergelar anak, isteri mahupun ibu. Program selama 2 hari ini berlangsung di Putrajaya International Convention Centre ( Picc ) antara program konvensyen wanita terbesar.

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-1

Hari Pertama

  1. Ustazah Ummi Rose   –  Srikandi di sisi Rasulullah SAW
  2. Prof Dr. Muhaya           –  Kemerdekaan sebenar seorang Muslimah
  3. Dr Harlina Siraj             – Khabar gembira buat wanita penghuni syurga
  4. Dr Rubiah k. Hamzah   – Bagaimana kekal produktif sebagai isteri, Ibu dan Wanita bekerjaya
  5. Ustazah Syarifah Hayati – Kejituan akidah, keluasan Fiqh, kelembuta akhlak
  6. Ustazah Isfadiah Mohd Dusuki – Sunnah yang ditinggalkan, solusi yang diperlukan
  7. Ustazah Fatimah Syarha – Matlamat untuk anak-anak mengkhatam, menghafaz atau menghayati Al-quran ?

Hari kedua

  1. Dr Nik Salida – Cinta, Fitrah atau fitnah
  2. Sister Anne Dijk – Pearl of Devotion
  3. Puan Lina Karim – Islamic Parenting Network
  4. Ustazah Zawiah Hasan – Indahnya dirimu dalam kesederhanaan
  5. Dr Isam Rajab – The night that changed the world
  6. Duta- duta The Bidadari – Fara Fauzana, Ummi Nazeera, Natasha Hudson, Mizz Nina
  7. Dr Muhamad Salah – The Veiled Warrior

Perkongsian dari penceramah

Alhamdulillah banyak perkongsian dari the bidadari speaker yang sangat buat Hn sentap sampai kehulu hati. Boleh kata semua speaker lah yang jentik minda dan hati Hn sendiri. Tak sia-sia tiket yang bernilai RM150 tu sebab ilmu yang disampaikan sangat mahal.

  • Apabila kita mengejar dunia, dunia akan lari dari kita. Tapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan kejar kita
  • Jadilah orang yang ‘luar biasa’. Yang masanya sentiasa dipenuhi dengan amalan akhirah
  • Kenapa perlu selfie ? kita perlu jadi pemerhati diri kita. Kita akan menilai apa yang kita telah buat dan akan buat.
  • ‘ In life, we get what we expect ‘
  • Orang yang tenang selalu menang
  • Wanita, ibu & isteri PRODUKTIF. Produktif dari segi akhlak, bekerjaya, taat pada agama, bijak & jaga penampilan
  • ‘ Untuk para isteri dan ibu, janganlah bila kat luar rumah cantik macam ratu, tapi kat rumah buruk macam hantu ‘
  • Anggaplah apa saja kebaikan yang kau lakukan it kecil, walau banyak , anggap ia sedikit. Untuk mengelak riak dan sombong
  • Gastrik – antara penyakit orang yang keladak hati
  • dia pelindung, dia pendorong, dia pencinta setia – Khadijah RA
  • Stop talking and start showing
  • Berkahwin kerana ummah, bukan kerana nafsu
  • Pada hari pembalasan, jika kita berkahwin kerana nafsu dan bukan kerana ummah, tunggulah panggilan-panggilan nafsu daripada neraka kemudian
  • We ladies surely spend more on attire, but please make sure that the money we spend ada timbangan di Padang Mahsyar nanti
  • Be generous! Our thinking and emotions today creates our future tomorrow
  • Bila nak buat sesuatu tu, bayangkan diri kita dihadapan Allah kelak
  • Tarbiyah itu satu perjalanan yang panjang
  • Bila mengandung, baca sebanyak mungkin alquran. Bukan setakat surah tertentu
  • Dunia ini hanya laluan sementara untuk mencapai akhirat
  • Sebelum solat, selalu niat dalam hati nak solat tepat waktu dan khusyuk
  • Sentiasa doa kepada Allah untuk datangkan orang-orang yang akan menjadi penyebab untuk kita mendapat hidayah daripadaNya
  • Siapa nak selamat dunia akhirat, jadi pemurah
  • Tak dak istilah ‘teman tapi mesra’. Bahaya untuk pergaulan wanita dan lelaki.
  • Rindu itu racun sebelum kahwin
  • Kata-kata yang baik melambangkan akhlak yang baik
  • patience is not sitting and waiting, it is foreseeing. It is looking at the night & seeing the day.
  • God will not have mercy on one who is not compassionate towards people – sahih bukhari
  • Jangan sampai kita menjadi fitnah kepada Allah
  • Lets goodness become our devotion
  • Things that are paid attention to will grow. Pay attention to goodness, goodness will grow.
  • If you are always kind to nature, kindness will become your nature.
  • ” Answer the bad with the good “
  • The law of diminishing ability, 0-6 tahun, otak kanan sangat berkesan pada umur ini..sesuai untuk semua pengajaran
  • Sebaik-baik perkara ialah sederhana.
  • Isteri bukan pembantu rumah. Isteri bukan balu. Isteri ialah teman istimewa.
  • Islam itu sederhana. Tidak terlalu berlebihan. Tidak terlalu dikongkong.
  • Bapa mertua/ ibu mertua haram dikahwini seumur hidup kita selepas berkahwin dengan anak mereka.
  • As a muslim women do not let yourself become a victim of fashion
  • Bekerja seperti kamu akan hidup seribu tahun. Beribadah seperti kamu akan mati pada esok hari.
  • You’re not covering your body just for yourself but its a devotion to your Creator
  • Da’wah is something that you are. Be the best of you are.
  • Allah created everyone differently. We have different path, but balance.
  • Keeping balance ( with rahmah ) as pearl of devotion
  • Your value is not base on what your wearing
  • You’re not the best man in everything till you be the best man for your wife.
  • Its not just a cloth over our head. Its also about our character, behaviour, the way we think.
  • Bila nak keluar rumah, niat nak jumpa jodoh yang baik .
  • Tulis ciri-ciri pasangan macam mana yang kita impikan. Lepas tu, kita check diri kita, kita ada ke ciri-ciri tu ?
  • Kita stress sebab asyik fikir tentang makhluk. Nak tenang? fikirkan Allah
  • Orang yang bebas adalah yang dapat membebaskan diri daripada penghargaan manusia dan ingin mendapat redha Allah semata-mata
  • Dakwah is not something what you do, dakwah is something what you are.
  • Kebebasan utama adalah kebebasan jiwa daripada makhluk. Jangan mudah terpesona dengan makhluk.
  • Kalau kita nak diri kita dimaafkan, kita kena belajar memaafkan orang lain terlebih dahulu.
  • If you want to receive, you must to give first
  • Ulama berpendapat poligami ialah rukhsah.
  • NEver lose hope. Even though you are sad, down, or your heard are hard. Keep stronger
  • When you receive too much appreciation, you’ll creve for more. Ask yourself again, am I doing this to please Allah?
  • In Islam, when you’re growing up, getting married & then having children, your value will be higher & higher.

Galeri The bidadari

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-3

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-11

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-12

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-10

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-9

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-4

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-5

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-2

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-13

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-6

The-bidadari-2014-konvensyen-wanita-terbesar-14* Gambar oleh saudara zahinzul.com

Facebook Komen

Back To Top