Kari Ikan Bawal Sedap Yang Mudah Disediakan Untuk Keluarga

Kari Ikan Bawal Sedap Yang Mudah Disediakan Untuk Keluarga

Kari ikan ni selalu korang guna ikan apa yang sedap ek? Macam hn tak kisah sebab hn lagi suka ikan yang bergoreng. hehee.. Jadi kalau dah masak kari ikan bawal pon tetap kene ada ikan goreng..huhuu.. Tapi kalau takde boleh je makan ikan dalam kari tu..gedik je lebih hn ni..hahaha

Resepi Kari Ikan Bawal

Owhh kari ikan ni ada yang suka letak santan dan ada yang tak suka letak santan kan. Macam kari mamak tu ada santan ke? takde kan tu yang selalu kalau nak kari power punya orang suka pergi makan kari mamak. Hn suka ikut mood la nak yang mana..haha..2 2 pon ok dan ada saudara cakap kari ikan yang sedap letak santan sikit jee.. tapi memang betulll..

   

So cara korang macam mana? Kalau rajin boleh komen mana tau hn boleh try korang punya cara masak kari ikan yang power pulak macam mana.. Ok jom tengok resepi dari seminit resepi ni..

Bahan-bahan Kari Ikan

Bahan-bahan
  • 1 ekor bawal
  • 1 pack kari ikan (kecil)
  • Rempah kasar
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 sudu biji sawi
  • 3 tangkai daun kari
  • Bendi
  • Tomato
  • Cili hidup
  • Gula
  • Garam
  • 1 sudu santan
  • Asam jawa
  • 2 sudu cili kisar

Cara penyediaan

  1. Tumis rempah kasar bersama daun kari dan biji sawi
  2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia yg diracik halus. Tumis hingga layu
  3. Masukkan 2 sudu cili kisar, dan tumis hingga masak
  4. Masukkan rempah kari dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak
  5. Masukkan air dan ikan bawal. Apabila sudah menggelegak, masukkan bendi, tomato dan cili hidup
  6. Perasakan dengan garam, gula dan asam jawa. Masukkan 1 sudu santan. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah