Waffle Rangup Sedap Di Makan Ketika Masih Panas

Waffle Rangup Sedap Di Makan Ketika Masih Panas

Waffle rangup siapa yang tak suka. Lagi-lagi inti peanut butter kann. Owhh sedapnyaaa..Hn suka sebelah coklat sebelah peanut butter mewahh je rasanya haa. Tapi kadang beli dekat mall ke alahai ciput je dia letak intinye haa.. tak puas hati betul kan dengan harga tak berbaloi pulak makan baik buat sendiri jeee..

Resepi Waffle Rangup

Bila buat sendiri maka kenalah ada waffle maker sendiri kan. Boleh je beli dekat mana-mana tapi usha-usha la dekat shopee dulu kot murah berganda ke tapi kene tengok lah review dia macam mana. Barang murah ni kang beli cepat rosak menyesal tak sudah pulak nanti kannn… Jadilah pengguna yang bijak ok..

   

Bila dah beli haaa kena lah belajar buat waffle rangup sendiri perghhhh confirm puas hati lagi-lagi kalau ada anak-anak mau nanti dia suruh kita buat hari-hari tak sudah2 kempunan diaa.. Maka sebagai mak-mak mithali layankan je lahh kannn kempunan anak tu kan.. Kadang bukan anak je mak pak pon sama 2 x 5 jee..haha.. Ok2 jom tengok resepi waffle rangup ni macam mana susah ke senang kee…

Bahan-bahan Waffle Rangup

  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • Secawan air
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 2 tbsp gula
  • 1 tbsp butter
  • 2 tbsp minyak jagung
  • Sedikit garam
  • Sedikit esen vanila

 

Cara penyediaan

  1. Satukan kuning telur dan air. Kacau rata
  2. Masukkan butter yang dicairkan, tepung, minyak, esen vanila dan garam. Kacau rata
  3. Didalam bekas bersih, pukul putih telur dan gula hingga soft peak. Satukan adunan.
  4. Masak waffle selama 5-8 min. Bergantung kepada kerangupan yang anda mahu. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah