Resepi Tat Telur Portugis Yang Sedap dan Menyelerakan

Resepi Tat Telur Portugis Yang Sedap dan Menyelerakan

Lama sangat hn tak makan tat telur portugis ni. Masa kerja dulu tahun 2013 kot dekat KFC ada jual tat telur portugis ni, bila dah rasa sekali memang jatuh cinta pulak nak selalu makan. Tapi biasalah kalau dekat KFC ada makanan yang limited time kan. Kali kedua datang balik tengok takde dah. Kalau try tempat lain memang tak sama ke sebab hn tak jumpa tempat yang buat sedap wallahualam la kan..

Resepi Tat Telur Portugis

Bila dah ada adik ipar rajin experiment ni kita pon teringat balik la kesedapan yang KFC buat tu kan. Rupa2nya yang cik ain ni buat lagi sedap ok. Untung ahkak ada cik ain ni..hahaha..Ok kalau korang tak caya boleh cuba sendiri ok tat telur portugis ni.

   

Bahan-bahan

Bahan Untuk Pastri
  • 90 ml susu segar
  • 150 gram tepung gandum
  • Secubit garam
  • 125 gram butter
Bahan Untuk Filling
  • 250 ml susu segar
  • 50 ml heavy cream
  • 2 biji kuning telur
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 40 gram gula
  • Sedikit esen vanila

Cara penyediaan

  1. Masukkan butter ke dalam plastik dan bentukkan menjadi butter sheet. Simpan dalam peti sejuk selama 15 minit
  2. Satukan tepung, susu dan garam kedalam bekas lalu gaul sebati (doh pastri). Simpan dalam peti sejuk 15 minit
  3. Satukan kesemua bahan filling ke dalam souce pan, dan masak dengan api perlahan sehingga adunan pekat.
  4. Uli doh pastri yang disejukkan dan leperkan sehingga muat untuk balut butter sheet. Balut butter sheet dengan doh pastri dan simpan dalam peti sejuk 30 minit.
  5. Giling doh dan lipatkan kepada 4 bahagian seperti buku. Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit. Ulang proses sebanyak 3 ke 4 kali.
  6. Giling doh pastri dan gulungkan, lalu potong kepada 14 bahagian. Leperkan 1 per 1 doh yang dipotong, dan masukkan ke dalam loyang cupcake.
  7. Tuangkan filling dan bakar 150°C selama 25 minit. Sedia dihidang.

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah