Lamb Chop Resepi Hidangan Hujung Minggu Sekeluarga

Lamb Chop Resepi Hidangan Hujung Minggu Sekeluarga

Wahhh hujung minggu ni rasa nak makan something special la. Kalau rajin masak bolehlah cuba menu lamb chop ni. Sebelum ni hn tak suka tau makan kambing. Tapi bila kahwin dengan keluarga family mertua suka sangat makan kambing kadang2 terjebak juga rasa lagi2 bila betul masak hangit2 sikit hn suka laa..haha

Ingat lagi masa mula-mula kahwin bila diorang offer kambing je memang selalu lah hn tolak. Bila dah lama-lama sikit cuba rasa dulu boleh telan ke tidak makan kambing nii. Memang hn ni ambik masa lama sikit nak sesuaikan dengan tekak even kerang pon bukan hn suka sangat makan, kadang je boleh telan ikut mood..haha..

   

Resepi Lamb Chop

Kalau nak tahu, lamb chop ni bukan semua tempat hn boleh makan. Kadang rasa sikit dulu boleh telan ke tak. Kalau kuat sangat rasa kambing dia tu terima kasih je lah..hehe.. Tapi kalau dekat menate tu suami beli lamb chop dia perghhhh sampai ke tulang2 hn rasa nak makan..haha.. maybe sebab cara dia masak well done kan.. ok kalini masak sendiri boleh cuba masak well done juga..jom tengok resepi..

Bahan-bahan

Bahan perapan
  • Kambing
  • Sos perapan
  • Madu
  • Blackpaper
  • Rosemary
Bahan sos
  • 1/2 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 3 biji cendawan butang
  • 3 sudu kicap
  • 1 sudu blackpaper
  • 1/2 cawan susu segar

Cara penyediaan

  1. Perap kambing dengan kesemua bahan perapan sekurang-kurangnya 30 minit
  2. Tumis bawang besar yg diconcang halus dgn butter, kemudian masukkan cendawan butang.
  3. Masukkan susu segar, kicap dan blackpaper. Perasakan
  4. Apabila sos sudah masak, kisar halus
  5. Masak perapan kambing tadi menggunakan korean wok pan atau pun non stick pan. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah