Resepi Mashed Potato Yang Mudah dan Sedap dari KFC

Resepi Mashed Potato Yang Mudah dan Sedap dari KFC

Selalu kalau makan KFC mesti nak mashed potato atau kentang putar ni sekali kan. Makanan simple bagi kanak-kanak pon sedap dah dia makan. Macam anak hn ni kalau pergi kfc bagi dia mashed potato ni je tapi ikut mood dia jugak la kalau dia rasa nak makan dia makan sampai habis.. Kalau tak, dia makan ayam je.. aduhaiii pening makk .. >_<

Resepi Mashed Potato

Mashed potato ni pon kadang cik ain suka buat. Bila dia buat first time tu alamak aihh sedap pulak masalahnya hn rasa lagi sedap dari KFC punya tau. Bila cuba buat sendiri aaah laa memang jatuh cinta dengan mashed potato sendiri je lahhh..ahakss…ok jom kita tengok resepi mudah ni. Mesti korang suka punya lah kalau makan..

   

Bahan-bahan Mashed Potato

Bahan A

  • 5 biji kentang
  • 1 sudu butter
  • setengah cawan susu segar
  • 1 sudu teh lada hitam

Bahan B

  • 1 biji bawang besar
  • 2 sudu makan tepung
  • 1 sudu mkn sos tiram
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 batang saleri
  • Air secukupnya
  • 1 ketul kiub ayam

 

Cara Membuat Mashed Potato

  1. Rebus kentang sampai empuk, kemudian lenyek-lenyekkan. Masukkn butter, lada hitam dan susu segar. Kacau sebati*kuantiti susu hanya sampai dapat kecairan kentang yg kita nak
  2. Tumis bawang besar yg di potong dadu, kemudian masukkn tepung. kacau sampai tepung masak. Masukkan air dan kacau supaya tidak berketul.
  3. Masukkn sos tiram, kicap, lada hitam, dan kiub ayam. Kacau sehingga pekat dan melekat.
  4. Blender kuah supaya bawang2 semua hancur. Kemudian panaskan semula dan masukkan hirisan saleri, kacau hingga masak. Sedia dihidang.

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah