Resepi kek Tapak Kuda Yang Popular Di Brunei

Resepi kek Roll Tapak Kuda Yang Popular Di Brunei

Kalau kat Malaysia ni kita jarang dengar kek tapak kuda ni kan. Actually hn pon sama..hehe.. Masa seminit resepi buat video live di facebook baru la hn tau kewujudan dia. Rupanya kek tapak kuda ni antara yang wajib ada bila hari raya di Brunei. Haa.. Rasa dia macam mana? sedap jugak la kek tapak kuda ni macam kita makan swiss roll kek tu.. inti je berbeza kan.

Resepi Kek Tapak Kuda

Kalau nak tukar inti dalam dia boleh ke tak hn pon tak pasti la pulak sebab kebanyakan hn tengok memang diorang guna nutella. Coklat mahal beb takkan tak sedap kannn..Mungkin boleh olah sendiri tapi bagi nama lain la ye. hehe.. Kalau boleh kurangkan la manis dalam kek dia sebab nutella tu sendiri dah manihhh letinggg weii..

   

Bahan-bahan Kek Roll Tapak Kuda

  • 3 biji telur
  • 3 kuning telur
  • 108 gram gula
  • 66 gram tepung kek
  • 1 tspn susu lazz
  • 81 gram butter cair
  • 1 tspn ovellete
  • 1 tspn baking powder
  • Asen vanila
  • 1 tspn choc emulco
  • Nutella secukupnya

Cara Membuat

  1. Pukul telur, gula dan ovellete hingga separuh kembang. Kemudian masukkan bahan kering.
  2. Apabila adunan sudah kembang, masukkan asen vanila dan butter yg telaj dicairkan. Kacau secara kaup balik.
  3. Asingkan 1 mangkuk adunan dan masukkan choc emulco. Ini untuk adunan chocolate.
  4. Lapik loyang 10 inci dengan parchment paper, dan tuangkan adunan choc.
  5. Untuk lapisan adunan putih, digalakkan menggunakan piping bag supaya kek tidak berombak. Penuh kan loyang dengan adunan putih
  6. Bakar kek selama 25 minit dan suhu 140°c
  7. Potong kek kepada 2 bahagian, dan sapukan dengan nutella. Lipat kek kepada dua. Sejukkan dan sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PGRpdiBpZD0iaGFsYWxhZF9jb21wYW5pb25fYWRfZGl2X0VZVkFIZlQ4Qi13UExrTEZPS3RyRzdFNGdtUT1kaGJkc2xqaGJkRGpUY2h2TlRBMyIgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6IG5vbmU7Ij4gPHNjcmlwdCBpZD0id2lkZ2V0X2xpYl9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cuaGFsYWwuYWQvYXNzZXRzL2phdmFzY3JpcHRzL3B1Ymxpc2hlci93aWRnZXRzL2hhZF93aWRnZXRfbGliLmpzIiBhc3luYz48L3NjcmlwdD4gPHNjcmlwdCBpZD0id2lkZ2V0X2Zvcm1hdHRlcl9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHR5cGU9InRleHQvamF2YXNjcmlwdCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy5oYWxhbC5hZC9hc3NldHMvamF2YXNjcmlwdHMvcHVibGlzaGVyL3dpZGdldHMvd2lkZ2V0XzMwMF8yNTAuanMiIGFzeW5jPjwvc2NyaXB0PiA8aWZyYW1lIGlkPSJoYWxhbGFkX2Fkc19mcmFtZV9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHN0eWxlPSJkaXNwbGF5IDogYmxvY2sgOyIgbmFtZT0iaGFsYWxhZF9hZHNfZnJhbWUiIHRhcmdldC1kb21haW49Imh0dHBzOi8vd3d3LmhhbGFsLmFkIiB3aWR0aD0iMCIgaGVpZ2h0PSIwIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiBoc3BhY2U9IjAiIGFsbG93dHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiPiA8L2lmcmFtZT4gPHNjcmlwdCBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmhhbGFsLmFkL2dldFdpZGdldEJvb3RzdHJhcD93aWRnZXRUb2tlbj1FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIGFzeW5jPjwvc2NyaXB0PiA8L2Rpdj4=
Penaja Hasyanaurah