Resepi Ayam Kukus Blackpepper Yang Sihat Dan Mudah

Resepi Ayam Kukus Blackpepper Yang Sihat Dan Mudah

Ayam kukus blackpepper ni antara menu sihat bolehlah kalau korang yang tengah diet tu cuba ayam kukus blackpepper ni. Cara masak pon campak-campak blend, sapu dan kukus taraaaa siaplah makanan tengahari korang. Mudahkan dan jimat masa sementara nak masak tu boleh lah buat kerja-kerja lain kan.

Resepi Ayam Kukus Blackpepper

Ayam kukus blackpepper ni hn ingat masa pantang nak buat lah. Boleh siapkan awal-awal nanti senang suami nak hidangkan tak perlu lah dia nak bersusah payah dah dekat dapur kan. Kalau korang nak buat 2 3 pack ayam pon boleh kan siapkan awal-awal then letak je dalam freezer. Perghhh senang haa..

   

Bahan-bahan

Bahan-bahan kisar
  • 2 ketul tight ayam
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 tbsp sos lada hitam
  • 1/2 tbsp garam
  • 1/2 tbsp gula
  • 1/2 tbsp blackpaper
  • 1/2 tbsp pati ayam
  • 50 ml air
Bahan lain
  • 1/2 tbsp madu
  • 1/2 tbsp mixed herbs
  • 1/2 tbsp minyak zaitun

Cara penyediaan

  1. Kisar halus kesemua bahan kisar.
  2. Lumurkan bahan kisar dan bahan lain pada ayam
  3. Perap selama 45 minit. Kukus selama 35 minit atau bakar pada suhu 175 selama 30-40 minit. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Sumber : Seminit Resepi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah