Resepi Biskut Coklat Chip Kacang Yang Sedap dan Mewah

Resepi Biskut Coklat Chip Kacang Yang Sedap dan Mewah

Biskut coklat chip kacang ni tak kira la musim apa pon boleh layan je kann. Bukan takat musim raya je orang cari biskut coklat chip kacang ni. Macam dekat famous amos la kann setiap masa ada je orang beli biskut2 dia. Tapi kalau buat sendiri lagi banyak laa boleh dapat..ahakss..

Resepi Biskut Coklat Chip Kacang

Biskut Coklat Chip Kacang ni kalau nak ikutkan senang je buat kan. Kalau nak rasa mewah makesure cari la bahan2 berkualiti sikit dan kacang-kacang mewah dengan pelbagai jenis kacang macam kacang hazelnut, walnut. Kalau buat sendiri jangan kedekut sebab diri sendiri juga nak makan kan..baruu la puas hatiii ! Ok jom tengok resepi biskut coklat chip kacang ni..

   

Bahan-bahan biskut coklat chip kacang

  • 125g butter
  • 50g gula merah
  • 150g tepung gandum
  • 2 sudu makan Lazz Susu Kambing
  • Sedikit garam
  • Sebiji telur
  • Esen vanila
  • 50g coklat cip
  • 25g hazelnut
  • 25g walnut
  • 1 sudu teh tepung jagung
  • 1 sudu teh baking powder

Cara membuat biskut coklat chip kacang

  1. Pukul butter dan gula merah hingga kembang. Masukkan telur, esen vanila dan garam. Pukul sehingga sebati.
  2. Masukkan semua tepung. Pastikan ayak terlebih dahulu kemudian gaul rata.
  3. Masukkan coklat chip dan kacang (walnut+hazelnut) yang dicincang.
  4. Simpan doh dalam peti sejuk sekurang-kurangkan 1 jam.
  5. Susun doh pada dulang dengan saiz setengah sudu untuk setiap bahagian. Bakar pada suhu 125°C selama 30 minit. Sedia dihidang.

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni dekat handphone korang haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..untuk android dan apple pon dah ada tau..Untuk android boleh download kat SINI. Untuk apple boleh download di SINI. InsyaAllah sangat2 memudahkan kerja2 di dapur korang tauu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah