Resepi Sagu Pandan Gula Melaka

Resepi Sagu Pandan Gula Melaka

Harini ingat nak setelkan masalah di IPD Bukit Aman, tapi malangnya sana tak boleh buat report. Ingatkan kalau sana boleh buat report cepat sikit lah report proses. Rupa-rupanya susah juga macam ni.. Balik rumah ni sedapnya kalau dapat snek macam sagu pandan gula melaka ni kan.. Tapi nak buat penat pulak.. huhuu

Resepi Sagu Pandan Gula Melaka

Oleh kerana mulut nak tapi tangan malas nak buat, kita save dulu dalam blog laa.. Hehee.. Senang je cara buat sagu pandan gula melaka ni.. Tak pernah buat sendiri lagi sagu pandan gula melaka ni. Harap guna resepi sagu pandan gula melaka dari seminit resepi ni sedaplah di tekak dan perut..huhu

   

Bahan-bahan

  • Sagu
  • Perasa pandan
  • Pewarna hijau
  • Gula melaka
  • Santan
  • Daun pandan
  • Garam
  • Air

Cara Membuat

  1. Masak sagu terlebih dahulu dan masukkan sedikit perasa pandan dan pewarna hijau.
  2. Apabila sagu sudah masak, masukkan kedalam bekas yang berisi air dan tapis sagu tersebut. Ini akan mendapatkan hasil sagu yang berderai apabila dimakan nanti
  3. Didalam periuk, masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan daun pandan. Sejukkan.
  4. Masakkan santan bersama sedikit air dan garam. Masukkan pandan untuk mendapatkan bau yang sedap. Sejukkan
  5. Hidang sagu bersama gula melaka dan santan. Ianya enak dimakan ketika sejuk. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..tapi setakat yang ditaip ni ada untuk playstore je tau.. InsyaAllah apple bakal menyusul..boleh download kat SINI ok.. Senang kerja di dapur macam tu kann..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah