resepi mini pavlova yang mudah

Resepi Mini Pavlova Yang Mudah Dan Kurang Manis

Favourite all the time lagi-lagi mini pavlova ni sekali ngap je kan nak lagi dan lagi dan lagi sekali timbang berat terus naik 2kg tapi nak turun 2kg tu rasa macam tumbuh janggut..muahaha.. Siapaa peminat mini pavlova meh tengok video yang seminit resepi dah buat nii..

Resepi Mini Pavlova

Kalau buat sendiri mini pavlova ni mau kene marah dengan Doc tak lepas kang nak naik kapal terbang bulan depan takut kene kencing manis ke kann..tambah2 aisyahumaira ni haritu dah try sekali cik ain dia buat mini pavlova memang tak cukup satu laa jawabnyaa..memang tak boleh gini kang terlebih hyper gue juga pening..huhu

   

Bahan-bahan Mini Pavlova

Bahan-bahan meringue

  • 6 biji putih telur
  • 300 gram gula kastor
  • 1 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1 1/2 tbsp cuka
  • Esen vanila

Bahan-bahan topping

  • 2 cawan whipped cream
  • 5 tbsp gula aising
  • 3 sudu horliks

Siapa selalu makan pavlova kat kedai ni mesti tau pavlova ni manis letingg dia camne kann..hehe So kalau korang nak kurangkan gula ni tips dari cik ain 1biji telur sama dengan 40gram gula. So kalau 6biji telur boleh guna 240 gram gula kastor je.. Cubalahh ok confirm buat 10biji pon tak cukup..haha

Cara Membuat Mini Pavlova

  1. Pukul putih telur hingga bertanduk, kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit
  2. Masukkan tepung jagung, cuka dan esen vanila. Pukul hingga sebati
  3. Paipkan di atas parchment paper dan bakar 135 selama 1 jam 45 min
  4. Pukul whipped cream, gula dan horliks hingga kembang
  5. Paipkan cream di atas pavlova dan hiaskan dengan serbuk koko dan buah-buahan.

Kalau korang nak tau, kalau seminit resepi ni buat LIVE kat facebook ramaiiiii sangat yang tanya soalan-soalan pasal pavlova ni tau. Hn pun tak pernah try buat lagi haha so taktau kat mana silapnya kann tapi ramai yang buat kata tak jadi la apa la kann.. so try resepi mini pavlova dari seminit resepi ni insyaAllah menjadiiiiii tauu..

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..tapi setakat yang ditaip ni ada untuk playstore je tau.. InsyaAllah apple bakal menyusul..boleh download kat SINI. Senang sangat refer guna fon je kat dapur tu kann..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah