Resepi Lava Cheesetart meleleh

Resepi Lava Cheesetart meleleh yang sedap dan mudah

Haritu adik buat untuk Live resepi lava cheesetart di Page facebook Seminit Resepi. Kita ni tukang sorak di belakang tabir je. Haha.. Anak dara sorang tu pulak dia dapat makan ni dia panggil ‘aichiii’.. Sebab melimpah2 kot dan tekstur dia macam aiskrim. Hahaha..

Mula-mula mak dengar dia punya aichi tu pon mak pelik apa benda aichi tuuu..rupa-rupanyaaa…aiskrimm..anak belum masuk 2tahun lagi kira boleh la cakap sikit2 kan.. tapi apa-apa pon makan lava cheesetart ni tak boleh makan share dengan dia.. dia marahh ok.. last2 makan tak habis bagi kita juga..alahaiii anak..

   

Resepi Lava Cheesetart

Resepi Lava Cheesetart ni dari seminit resepi sendiri dan kalau nak kurangkan gula boleh la ikut kesedapan tekak korang ok.. Sebab resepi lava cheesetart yang ni pon memang dah kurangkan gula dah orang kata just nice la..

Bahan-bahan

Bahan-bahan crust

  • 110 gram tepung
  • 1 biji kuning telur
  • 50g butter
  • 20 gram gula icing
  • esen vanila

Bahan-bahan filling

  • 100 gram cream cheese
  • 50 gram mascarpone cheese
  • 50 gram whipping cream
  • 1 biji kuning telur
  • 30 gram gula aising
  • Asen vanila

Cara Membuat

  1. Pukul butter dengan gula hingga sebati kemudian masukkan kuning telur dan asen vanila.
  2. Masukkan tepung dan gaul rata. Masukkan ke dalam bekas tart dan bakar 160 selama 15 minit.
  3. Pukul cream cheese bersama gula hingga gebu. Masukkan kuning telur dan asen vanila. Kacau rata
  4. Kemudian masukkan mascarpone cheese dan whipping cream
  5. Paipkan filling ke dalam bekas tart yang kita sudah bakar tadi.
  6. Bakar semula dengan suhu 160 selama 15 minit. Sedia dihidang

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..tapi setakat yang ditaip ni ada untuk playstore je tau.. InsyaAllah apple bakal menyusul..boleh download kat SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah