mee-bandung-menu-untuk-rumah-terbuka

Mee Bandung Menu Untuk Rumah Terbuka

Lamanyaa tak update post kat blog ni..kesian blog dakuu.. So sekarang ni baru lepas Hari Raya Aidilfitri dan sekarang mesti ramai yang nak jemput rakan-rakan dan saudara mara nak datang rumah nak beraya kan.. Mungkin boleh cuba Mee Rebus ni untuk tetamu yang datang beraya ke rumah secara tiba-tiba kan..

Resepi Mee Bandung

Hari tu masa cik ain chef seminit resepi masak dia ajak kami datang rumah dan rasa sedap jugak mee bandung ni walaupun mija bukan si peminat mee apentah lagi mee bandung..Bila tengok resepi Mee Bandung ni senang je kan.. So boleh lah masak banyak untuk buat tetamu yang datang ke rumah kan..

   

Bahan Mee Bandung

Bahan kisar

  • 10 biji bawang merah
  • 1 labu bawang putih
  • 2 sudu besar udang kering
  • 2 genggam cili kering

Bahan lain

  • Mee kuning
  • 250 gram daging
  • Udang
  • Sawi
  • Fish ball
  • Fish cake
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 6 biji telur
  • Gula
  • Garam
  • Air secukupnya

Cara-cara Masak Mee Bandung

  •  Tumis bahan kisar sehingga masak (jangan sampai garing)
  •  Masukkan sos tiram dan air.
  •  Apabila menggelegak masukkan daging rebus yang dipotong nipis
  •  Kemudian masukkan fish ball, fish cake dan sawi
  •  Setelah 5 minit, masukkan telur dan udang
  •  Perasakan dengan garam dan gula. Sedia dihidang bersama mee kuning dan bawang goreng

Sedia dihidang Mee Rebus anda untuk tetamu.. So senang kan lepas ni Hn pon nak try jugak lah bahan-bahan pon ada je dekat rumah ni haa..

Kalau nak mudah korang download je apps seminit resepi ni haaa..  dahsyat seminit resepi ni dah ada apps ok..tapi setakat yang ditaip ni ada untuk playstore je tau.. InsyaAllah apple bakal menyusul..boleh download kat SINI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah