resepi-pavlova-1

Resepi Pavlova

Alkisah Resepi Pavlova ni masa Hn pregnant aduhh teringinnya makan pavlova tuu.. Bukan sekali tapi banyak kali, seketui pon dah RM5 paling murahh fuhhh.. Pening laki den..haha So nasib baik ada adik ipar yang baik hati dia baking untuk akak ipar dia yang gedik ni.. So hasil dari berkali-kali dia cuba, jadilah Resepi Pavlova yang marvelous ni.

Resepi Pavlova

Sebenarnya buat pavlova ni banyak kaedah dia. Kalau yang jenis giveup sekali buat tak jadi tu janganlah putus asa ya. Hehe tapi haa meh hn share secret dia follow betul2 dalam resepi ni insyaAllah korang puas hati gilee 😉

Bahan-bahan  Resepi Pavlova

 

  • Meringue
  • 4 biji telur putih
  • 200 g gula castor
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu makan cuka
  • 1 sudu teh esen vanilla

 

  • Topping
  • 2 cawan whipped cream
  • 4 sudu makan susu kambing (Jenama Lazz)
  • Strawberry
  • Blueberry

Cara Membuat

  • Langkah 1

    Pukul telur sehingga kembang. Masukkan gula castor sedikit demi sedikit dan esen vanilla semasa memukul telur.

  • Langkah 2

    Apabila sudah kembang “fluffy” gitu, masukkan tepung jagung dan cuka kemudian kacau sebati. (meringue)

  • Langkah 3

    Letakkan meringue tadi ke atas kertas minyak dan bentukkan seperti kek. Bakar dengan suhu 120°C selama 2 jam. (Pastikan panaskan oven terlebih dahulu)

  • Langkah 4

    Campurkan whipped cream dan susu kambing kemudian pukul sehingga kembang.

  • Langkah 5

    Sapu krim topping di atas kek pavlova yang sudah dimasak dan taburkan buah strawberry dan blueberry.

  • Langkah 6

    Sejukkan dan sedia dihidang.

    resepi-pavlova-1

Yang penting bila pavlova korang tu tengah masak dalam oven jangan pulak korang asyik mengintai buka tutup pulakk… Kompem rosak laa pavlova korang tuu.. So biar la dia bersendirian dengan aman ok..

Oven lak tak semua orang sama memang ko rang kene bersahabat baik kamceng peluk cium la dengan oven korang tu baru dapat cari suhu yang sesuai untuk buat.. Walaupun hakak tak pernah buat tapi hakak ingat apa yang adik ipar hakak ni selalu bebel..haha..

Ok kalau nak search resepi lagi boleh tengok www.seminitresepi.com lagi ok.. Now everyone can cooking gituuu 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PGRpdiBpZD0iaGFsYWxhZF9jb21wYW5pb25fYWRfZGl2X0VZVkFIZlQ4Qi13UExrTEZPS3RyRzdFNGdtUT1kaGJkc2xqaGJkRGpUY2h2TlRBMyIgc3R5bGU9ImRpc3BsYXk6IG5vbmU7Ij4gPHNjcmlwdCBpZD0id2lkZ2V0X2xpYl9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cuaGFsYWwuYWQvYXNzZXRzL2phdmFzY3JpcHRzL3B1Ymxpc2hlci93aWRnZXRzL2hhZF93aWRnZXRfbGliLmpzIiBhc3luYz48L3NjcmlwdD4gPHNjcmlwdCBpZD0id2lkZ2V0X2Zvcm1hdHRlcl9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHR5cGU9InRleHQvamF2YXNjcmlwdCIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy5oYWxhbC5hZC9hc3NldHMvamF2YXNjcmlwdHMvcHVibGlzaGVyL3dpZGdldHMvd2lkZ2V0XzMwMF8yNTAuanMiIGFzeW5jPjwvc2NyaXB0PiA8aWZyYW1lIGlkPSJoYWxhbGFkX2Fkc19mcmFtZV9FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIHN0eWxlPSJkaXNwbGF5IDogYmxvY2sgOyIgbmFtZT0iaGFsYWxhZF9hZHNfZnJhbWUiIHRhcmdldC1kb21haW49Imh0dHBzOi8vd3d3LmhhbGFsLmFkIiB3aWR0aD0iMCIgaGVpZ2h0PSIwIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgbWFyZ2lud2lkdGg9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMCIgdnNwYWNlPSIwIiBoc3BhY2U9IjAiIGFsbG93dHJhbnNwYXJlbmN5PSJ0cnVlIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW49InRydWUiPiA8L2lmcmFtZT4gPHNjcmlwdCBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3LmhhbGFsLmFkL2dldFdpZGdldEJvb3RzdHJhcD93aWRnZXRUb2tlbj1FWVZBSGZUOEItd1BMa0xGT0t0ckc3RTRnbVE9ZGhiZHNsamhiZERqVGNodk5UQTMiIGFzeW5jPjwvc2NyaXB0PiA8L2Rpdj4=
Penaja Hasyanaurah