resepi blueberry cheesetart

Resepi Blueberry Cheese Tart

Fuhhh..lama betul tak update. Kesian blog ku dianaktirikan huhu maaflah kemalasan tu tersangat melekat tapi bila datang waktu rajin si anakanda pula tak bagi. Jadi harini hn share resepi blueberry cheese tart cik ain memang power la boleh buat ko mengadap 50 biji pon belum tentu cukup .. haha

Resepi Blueberry Cheese Tart

Alkisahnya hn kurang gemar cheese tart bagai ni, tapi sejak duduk dengan cik ain yang kaki masak desert ni dan hn pon bersenang hati maka kegemukan telah melanda.. apa aku merapu niiii ok meh hn share resepi dia ok..

   

Tart Shell

  • 125 gram butter
  • 50 gram gula aising
  • 1biji kuning telur
  • 250 gram tepung gandum
  • 1tspn esen vanila
  • Pewarna makanan

Cream Cheese

  • 250 gram cream cheese
  • 60 gram gula kastor
  • 1biji kuning telur
  • Esen vanila
  • 1 tbsl butter

Perasa

  • Blueberry Jem

Cara Membuat

  1. Kacau butter dan gula aising hingga sebati. Butter hendaklah mencapai suhu bilik dan DILARANG kacau hingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna. Kacau sebati.
  3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut.
  4. Masukkan doh ke dalam acuan tart dan bakar 125 selama 20 minit.
  5. Pada bekas lain, satukan cream cheese dan gula ke dalam bekas lalu pukul sehingga kembang. Cream cheese DILARANG mencapai pada suhu bilik.
  6. Masukkan kuning telur, butter dan esen vanila. Pukul hingga kembang.
  7. Paipkan sedikit blueberry jem ke dalam tart shell dan penuhkan dengan cream cheese. Corakkan atas cream cheese dan bakar 120 selama 15 min. Sedia dihidang.

Okey seminit resepi ni baikkkkk sangat sebab dia bagi resepi blueberry cheese tart siappp video lagi ok.. Kalau korang tak paham lagi taktau la..haha.. kalau ada apa2 tak faham boleh je tanya dekat facebook seminit resepi ok.. selamat malam uolss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah