skip to Main Content
Beli Property Di Pulau Pinang – Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan
  • Info

Pulau Pinang atau ” Mutiara Timur ” ini merupakan tempat yang terbaik untuk anda mempertimbangkan membeli hartanah. Terdapat banyak laman web , seperti Property Guru yang boleh bantu anda mencari properti/hartanah di Pulau Pinang tapi anda perlu pertimbangkan dahulu sama sesuai atau tidak untuk anda. Jika anda berfikir mahu membeli hartanah di Pulau Pinang, kami berikan beberapa perkara untuk dipertimbangkan.

Pulau Pinang

Pulau Pinang adalah separuh saiz dari Singapura, tempat dimana banyak budaya dan masyarakat yang tidak ada di tempat lain. Pulau Pinang dipenuhi dengan Cina, Melayu dan penduduk India dan adalah negeri yang mempunyai KDNK yang tertinggi bagi setiap modal di seluruh Malaysia.

Pekerjaan di Pulau Pinang tidak sukar didapati. Kilang pembuatan membentuk kira-kira 49 peratus daripada KDNK dan terdapat industri pelancongan yang berkembang maju juga. Pengangguran adalah sangat rendah di Pulau Pinang, hanya kira-kira dua peratus.

Jika anda tertanya-tanya mengenai landskap, Pulau Pinang mempunyai landskap yang subur dan berbukit, banyak yang dilindungi oleh kerajaan. Sama seperti di Hong Kong, terdapat jumlah yang sangat terhad tanah untuk dibangunkan di Pulau Pinang , yang menjadikan ia kawasan baik untuk didiami.

Bandar terbesar di Pulau Pinang yang terpenting adalah ibu kota , George Town , dinamakan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO. Perbezaan ini mengiktiraf seni bina yang luar biasa dan suasana budaya George Town iaitu warisan yang dapat mewujudkan antara warisan yang terbaik seni, makanan dan budaya yang didapati di Malaysia.

Perkara yang perlu dipertimbangkan di Pulau Pinang

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda tanya diri anda jika anda sedang mempertimbangkan pelaburan dalam hartanah di Pulau Pinang. Pertama, fikirkan tentang matlamat jangka panjang anda. Adakah anda ingin membeli hartanah untuk kegunaan sendiri dan bercadang untuk tinggal disini atau adakah anda mahu untuk mewujudkan satu tempat yang boleh disewa untuk menjana pendapatan?

Satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan adalah bagaimana pendapat anda tentang pulau itu sendiri. Ramai orang dari Singapura melabur dalam hartanah di Pulau Pinang kerana budaya, alam sekitar dan warisan yang ada di Pulau Pinang.

Sudah tentu, anda juga perlu mengambil kira kewangan anda. Pulau Pinang adalah tempat yang sangat popular untuk tinggal dan yang telah menghasilkan permintaan yang tinggi di pasaran sejak sedekad yang lalu

Anda juga perlu mengambil kira umur anda ketika memutuskan sama ada melabur dalam hartanah adalah sesuai atau tidak untuk anda . Secara umumnya, orang yang lebih tua mempunyai pertalian dan hubungan emosi lebih besar ke pulau itu kerana nilai nostalgia yang ada di sana. Namun begitu , anak-anak muda juga menikmati kehidupan di Pulau Pinang, ia adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan .

Anda mungkin ingin membaca Persediaan Usahawan Menghadapi TPPA

Berapa banyakkah hartanah di Pulau Pinang?

Soalan cepu emasnya adalah bolehkah anda mendapatkan semula pulangan ke atas pelaburan anda daripada harta kediaman di Pulau Pinang? Warga asing perlu melabur sekurang-kurangnya RM1 juta dalam hartanah di Malaysia, penting untuk warga asing untuk berhati-hati membuat keputusan jika ingin mendapatkan pulangan.

Jawapan kepada soalan ini bergantung kepada beberapa faktor, iaitu jika anda sedang mencari untuk menjana pendapatan daripada sewa atau jika anda sedang mencari untuk melabur dalam hartanah yang akan menguntungkan masa depan. Seperti kita tahu hartanah di Pulau Pinang adalah lebih murah dari Singapura , tetapi ianya bergantung.

Secara purata, sebuah kondominium mewah yang boleh dibeli dengan satu bilik tidur dan kira-kira 1000 kaki persegi di tepi laut kira-kira RM1.4 juta kos. Untuk satu unit yang lebih besar seperti tiga bilik tidur, kos sebanyak RM3 juta keatas. Jika anda mahu tinggal di tengah-tengah George Town, kondo 2000 kaki persegi kos sekitar RM1.4 juta. Kira-kira RM716 bagi setiap kaki persegi.

Harga jualan bukan satu-satunya perkara yang perlu diberi perhatian , kerana anda juga perlu bajet untuk :

  • RM1 juta anda perlu melabur dalam hartanah di Malaysia jika anda adalah warga asing.
  • Bayaran legal anda perlu membayar untuk perjanjian jual beli. Ia adalah dari satu peratus kepada 0.40 peratus bergantung kepada nilai hartanah.
  • Pemindahan harta juga memerlukan duti setem. Ia bergantung kepada nilai hartanah, antara satu hingga tiga peratus.
  • Keuntungan cukai hartanah yang terpakai kepada mana-mana harta yang dijual dalam tempoh lima tahun atau ke bawah. Jika anda warga asing,anda perlu membayar lebih sekitar 30 peratus daripada keuntungan hartanah untuk pelupusan pada tahun kelima atau lebih awal. Mereka juga perlu membayar lima peratus bagi pelupusan dalam tahun keenam dan setiap orang selepas.
  • Semua ini merupakan usaha kerajaan Malaysia untuk menghalang pelaburan spekulatif yang boleh membawa kepada gelembung hartanah Pulau Pinang. Oleh itu, walaupun ia mungkin kelihatan agak hangat diperkatakan tetapi ia adalah usaha untuk melindungi anda dan pelaburan anda. Nasihat saya dekat Pulau Pinang kita tak boleh buat “flipping” a property

Pulau Pinang adalah tempat yang indah untuk hidup, dan melabur dalam hartanah di sini tidak perlu diragui kerana ia sangat memberi manfaat kepada anda untuk tahun akan datang .

Facebook Komen

Back To Top