tanda awal kehamilan

5 Tanda Awal Kehamilan

Tanda awal kehamilan macam mana nak tahu ye kalau betul kita pregnant atau kita tak pregnant?  Tapi mestilah kita nak yang positif kann..Haa ikut pengalaman orang lain berbeza-beza.. So macam Hn sendiri mungkin berbeza atau mungkin sama dengan orang lain.. 🙂

5 Tanda Awal Kehamilan

Masa Hn awal berkahwin dulu, ada la jugak suami asyik bagi hint-hint je kalau ada baby la, persediaan ada baby laa. Kita yang perempuan ni mesti stresss dengan soalan suami tu walaupun suami tu dia acah2 je bergurauu.. Sobss.. Tapi dalam masa yang sama kita dah mencuba kan… 🙂

   

Once dah bergelar isteri, kita tak boleh cakap nak ‘honeymoon’ lama-lama dulu lahh, nanti betul2 lambat rezeki anak kita pulak dok ternanti-nanti kann.. So setiap kata adalah doa.. Jadi kata baik2 okey.. bersedia menjadi isteri bermakna kena bersedia menjadi ibu jugak 😉

5-tanda-awal-kehamilan-1

So tanda awal kehamilan yang Hn rasa sendiri ialah

  1. Kerap membuang air kecil
  • Fuhh time ni memang asyik ulang alik toilet jee.. Nasib baik Hn berbisnes dari rumah je.. Kalau orang yang bekerja customer servis contohnya macam mana la kan.. InsyaAllah Allah bagi pahala berlipat ganda dengan kekuatan kita ni.. Malam dah tido pon asyik gi toilet jeee wehh.. Bersabar je lahh

2. Keletihan

  • Percaya tak Hn katakan duduk dekat rumah pon rasa letih dia lain maciammmm..hhuhu.. Penat macam buat banyak kerja jee.. Cuci toilet pon boleh buat rasa nak tido satu hari lepas tu.. hahaa.. Memang tak sangka, keletihan ni pon boleh jadi punca awal kehamilan.. yelah badan tengah kerja kuat untuk pembentukan embrio

3. Deria rasa berubah

  • Haaa ni frusttt sangat bila masak adaaa je tak kene.. terus malas nak masak..haha.. Mana taknya pernah buat sambal ikan bilis.. kita rasa lain, suami rasa masinnnnnn gilaa.. terus rasa nak marahh.. hahaha.. serius masa tu rasa macam semua buat tak kena lah.. sampai sekarang kalau nak masak, memang suami kene ada jadi tukang rasa.. hohoo

4. Mengidam

  • Kadang mengidam ni kita rasa biasa je lah kan.. yelah masa tak kawin pon tengok mangga dok teringinn jaa..haha.. Depends juga mengidam ni.. bila kita kurang nutrisi dan zat sebab tu otak kita nak je makan pelik2.. Macam Hn sendiri alhamdulillah takde la mengidam pelik2, tapi makan memang kurang selera sikit.. Sup ke yang lauk simple2 je sampai sekarang okey.. kalau pelik2 ni mula tekak rasa loya.. huhu.. Tapi yang bagusnya suami lak yang ada je kadang2 mengidam.. hahaha

5. Ujian kehamilan yang positif

  • Pengalaman Hn cek Upt test masa first time pon frust jugak.. hahaa.. sebab rasa macam period dah lewat.. tapi 2 ke 3 hari je time tu lewat tu pon dah kecoh rasa macam ya tapi rasa macam tak .. hehe.. Mintak suami beli upt test, suami beli yang Rm10 punya je yang line tu kan.. Memang kompius sikit yang tu sebab line lagi satu macam samar2..
  • Masuk hari ke 7 cukup seminggu cakap dengan suami nak test lagi sekali.. tapi beli Upt test yang elok sikit.. Beli la yang brand Clear Blue Digital.. Excited okey try awal pagi bangun2 je terus gi check.. hehee.. Alhamdulillah dapat hasil positif pregnant 1-2 minggu gitu… hikss

So bila dah confirm pregnant boleh je jumpa doktor untuk buat checkup.. Tapi macam Hn sendiri ikut kata orang tua.. Mama dan ummi Hn kata gi check time kandungan 3-4 bulan takpee.. Maka Hn pon check time kandungan lebih kurang 4 bulan lebih.. hahaha… ni kalau gi check kat Klinik Kesihatan mau kene bising dengan nurse.. hehe

Tapi sepanjang Hn dah tahu Hn mula hamil, Hn ambil makanan tambahan iaitu supplement Shaklee ni.. Penting Hn rasa pengambilan Vitamin ni yelah time tubuh kita tengah dalam keadaan tak stabil, hormon pon tak stabil, malah piramid makanan pon tak cukup macam mana nak hasilkan fetus yang baikkan..

5-tanda-awal-kehamilan-5

Jadi memang Hn ambil satu Set Mengandung Shaklee lepas check Upt test tu positif.. Alhamdulillah sepanjang 3bulan pertama tu memang agak kuat jalan ada je nak keluar rumah, macam panas lak dok dalam rumah je kan.. hehe.. Pening kepala suami asyik nak keluar je bini dia ni.. nasib baik la dia layankan aje.. hehe

Kesimpulan Tanda Awal Kehamilan

Hn nasihatkan bagi bakal-bakal ibu muda yang rasa ada tanda awal kehamilan ni boleh terus buat Upt Test okey.. Kalau period memang lewat lebih seminggu tak yakin dengan Upt test boleh jumpa doktor untuk mengesahkan.

Selain itu, selepas tanda awal kehamilan ni ada.. Bakal-bakal ibu boleh ambil supplement tambahan seperti vitamin shaklee ni iaitu Set Mengandung Shaklee supaya kesihatan ibu dan janin yang baru nak mula hidup dapat nutrisi dan zat yang cukup. 5-tanda-awal-kehamilan

Buat ibu yang berhasrat nak memberi yang terbaik untuk bayi dalam kandungan dan ingin mendapat Set Mengandung Shaklee yang paling lengkap untuk kebaikan bayi yang dikandungnya, boleh hubungi Hn dan Hn akan sarankan supplement yang terbaik seperti yang Hn sendiri consume semasa Hn pregnant 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah