[ Review ] Pengalaman Percutian Di Star Cruises SuperStar Libra | Pelayaran bersama SuperStar Libra

Pengalaman Percutian Di Star Cruises SuperStar Libra |  Pelayaran bersama SuperStar Libra Assalamualaikum..sepanjang tempoh berkelana HN tak pernah terfikirkan pon tentang Pelayaran bersama SuperStar Libra. Selalu kalau travel sama ada Kapal Terbang, Bas atau paling tak pernah fikir pon naik bot pukul 3pagi ( pengalaman lalu,hehe ). Bila diberi peluang untuk naik StarCruise  rata-rata semua teringat Titanic..kannn…ehehe..

Pelayaran selama 2 hari 1 malam tu memang pengalaman baru HN yang tak dapat dilupakan.Lagi-lagi saat Kapal mula berlayar dan angin mula kuat.Tujuan HN naik Star Cruises SuperStar Libra ni adalah mewakili ProjekTravel  untuk buat liputan tentang Majlis Anugerah Ejen Pelancongan 2013-2014 yang diadakan di Star Cruises SuperStar Libra ni. Tq Bos !

   

Kami sampai di Swettenhem Pier Cruise Terminal dalam jam 4.15 petang. Kami mula dibenarkan masuk dalam balai berlepas dalam 5 petang setelah mendapat kad pengenalan baru untuk digunakan sepanjang berada dalam kapal.

Info tentang Star Cruises SuperStar Libra




Gross Tonnage : 42,285grt
Length : 216.3m/709.64ft
Width : 32.64m/107.09ft
Average Cruising Speed(knots) : 17kn
Maximum Cruising Speed(knots) : 20kn
Number of Stabilizers : 2
Bow Thrusters : 2
Stern Thrusters : 1
Full Satellite Navigation System : 2
Number of Cabins : 709
Passenger Capacity (based on lower berths) : 1,418

Sekitar keadaan sebelum masuk kedalam Cruise

Swettenhem Pier Cruise Terminal 
Pandangan Starcruise ketika di Terminal *masa ni dah excited sangat nak masuk!!!
Balai Berlepas di Swettenhem Pier Cruise Terminal
IC baru dalam Starcruises Superstar Libra

Sekitar keadaan di dalam Cruises Superstar Libra.

Polisi yang sama digunakan dalam kapal terbang.

Kami dihidangkan dengan music dari beliau.

Hiasan dalam Starcruise.

Jenis-jenis Bilik / Cabin



Executive Suite
Junior Suite
Deluxe Oceanview Stateroom (Queen size bed )
Deluxe Oceanview Stateroom ( 2 single bed )
Oceanview stateroom with window 

Oceanview stateroom with porthole
Oceanview stateroom with window 

Inside Stateroom

Sebilik dengan Dikbee, kami diberi bilik Oceanview Stateroom with porthole. Bilik yang selesa untuk bujang seperti kami dan bilik ini kami hanya buat tempat letak barang dan menyiapkan diri sahaja kerana sepanjang 1 malam kami hanya melepak di deck sambil sembang dengan rakan-rakan blogger lain. Pengalaman yang best untuk menikmati pandangan malam melihat bintang dan bulan sambil menghirup udara malam di tengah lautan tak boleh dilepaskan.

 Perasaan teruja tu sampai ‘hilang’ kawan-kawan blogger lain, maka HN pon mengambil peluang untuk melepak sorang-sorang di deck 10 ( ruang terbuka ). Menikmati sambil melihat kebesaran Allah yang menciptakan bumi dan langit, sayu je hati. Huhuu..

Bilik yang boleh memuatkan 4orang kerana ada 4 katil yang disediakan di dalam Balcony Class ini.

Selesai Majlis Anugerah Ejen Pelancongan 2013-2014 tu, kami disediakan makan malam mewah sambil pertunjukan dari pihak cruises. Makanan yang disediakan memang dihias dan disediakan oleh chef yang mempunyai bakat tersendiri.

‘Loop dance’ 
udang yang fresh TERPAKSA ambik banyak..heeee

Masa yang ditunggu-tunggu setiap jurugambar untuk merakamkan pemandangan matahari terbit yang indah. Penulis dan beberapa orang blogger yang lain sempat merakamkan memori indah melihat matahari terbit di tengah lautan sekitar jam 7.30-8.30 pagi. SubhanAllah, memang cantik.
Selepas subuh terus naik ke deck 10 menunggu matahari naik. Memang sangat pantas dan indah. Bayangkan di tengah lautan matahari naik..Syukur diberi peluang untuk merasa suasana macam ni..
Pemandangan indah matahari terbit. Gambar oleh Potia.

Sarapan pagi di atas kapal ok je la..cuma kurang menepati selera HN. Maklumlah tekak melayu asli. Hehee. Untuk pengetahuan, selepas belayar lebih daripada dua tahun dengan kapasiti maksimum 1,500 penumpang, SuperStar Libra kini mempunyai satu restoran halal yang diiktiraf oleh JAKIM di atas kapal iaitu Restoran Spices di dek 10.

Apa yang pasti dengan kemudahan mesra Muslim ini, SuperStar Libra kian mendapat tempat di hati pelancong muslim yang ingin perubahan suasana percutian.

Kos yang diperlukan ?

HN tahu ramai yang ingin mencuba kelainan percutian anda. Untuk pengetahuan, kos yang diperlukan untuk Pelayaran bersama SuperStar Libra InsyaAllah harga yang mampu milik.

Boleh layari Malaysia Harmoni KLIK 

Pelayaran bersama Pak Nil akan diadakan lagi bulan April ini. Baca pengalaman projektravel di sini ( KLIK ). Pelbagai aktiviti menarik yang akan diadakan kerana percutian ini melibatkan Penang – Langkawi – Phuket – Penang. Best tak???

HN sangat berpuas hati dapat bercuti di atas Kapal Mewah yang mana Pengalaman Percutian Di Star Cruises SuperStar Libra sememangnya takkan dilupakan.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

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
Penaja Hasyanaurah